perjantai 25. toukokuuta 2018

Harjoittelun suunnittelu 2

Harjoittelun sunnittelun pohjana tulee olla urheilijan/ joukkuueen lähtötaso sekä tavoitteet omalle harjoittelulle. Olennaista suunnittelussa on  painopisteiden ja tavotteiden selkeä määritteleminen. Tällöin valmentajan on helpompi olla johdonmukainen harjoittelun suunnittelussaan. Täytyy muistaa että tavotteita voidaan aina muuttaa, urheilijan/ joukkeen kehityksen mukaan.

Valmentajan tulee ottaa huomioon suunnittelussa urheilijoiden  fyysiset- ja psyykkiset ominaisuudet. Kokonaisvaltaisella valmennuksella tuetaan urheilijan kasvua ja kehistystä, niin urheilijana kuin ihmisenä ylipäätään. Valmentajan tulee omata hyvät ihmisuhde taidot, ne ovat tärkeässä roolissa valmennuksessa. Hänen tulee myös tiedostaa se, että valmennus on muutakin kuin lajitaitoa tai fyysistä treeniä. Kauden aikana on myös hyvä käydä keskusteluita urheilijoiden kanssa, jolloin oppii tuntemaan urheilijan paremmin ja tällöin valmennuksesta tulee yksilöllisempää ja näin ollen päästään helpommin tavotteisiin, jotka ollaan yhdessä laadittu.  Valmentajan on hyvä ymmärtää, että jokainen joukkueessa oleva on yksilö, jolla on erilainen tausta, ystäväpiiri, tunteet, kehityskohteet, vahvuudet ja tahto.


Valmentajana voi kehittyä, niin kauan kun itse sitä haluaa. Muistetaan pitää urheilijat etusijalla <3



Tässä vielä yleisiä harjoittelun suunnittelun pääperiaatteita

Yleisinä harjoittelun suunnittelun pääperiaatteita: 

1. Suunnittelun avulla pyritään huomioidaan määrällisesti ja laadullisesti riittävät toistomäärät.

 2. Suunnittelun avulla pystytään tarkastelemaan ominaisuuksien kehittymiseen vaikuttavia tekijöitä. (Urheilijalta kysely/palaute)

 3. Harjoittelun suunnittelu tulisi rakentua painopisteajattelun mukaisesti valittujen ominaisuuksien kehittämiseksi.

 4. Harjoittelun suunnittelu tulisi pohjautua herkkyyskausiin sekä lajianalyysiin.

 5. Harjoittelun suunnittelua tulisi ohjata myös henkilökohtaiset tavoitteet ja mieltymykset.
(Urheilijan sitoutuminen ja motivaatio)

6. Harjoittelun suunnittelu tulisi tehdä kokonaisvaltaiseksi tukemaan urheilijan kasvua ja kehitystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti